cool-girl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Akné

                         Liečba a prevencia akné

Umývanie

Tvár je potrebne jemne umývať 2 x denne bezolejnatým mydlom, pokožku je potrebné udržiavať čistú. Priaznivé účinky má používanie mydla z mŕtveho mora (Kawar), alebo nechtíkového mydla. Častejšie umývanie však môže stav zhoršiť.


Slnečné žiarenie a ovzdušie

Neodporúča sa nadmerné slnenie, i keď skúsenosti nie sú jednoznačné a vplyv UV žiarenia môže byť individuálny, a často závislý od použitej kozmetiky alebo liečebného prípravku. Tabakový dym, uhlie, decht oleje, chloridy a niektoré kozmetické prípravky zhoršujú akné.


Peeling

Sú to špeciálne masti, ktoré zbavujú pokožku povrchových zrohovatených vrstiev. Tým čistia pokožku od mazu, ktorý podporuje množenie baktérií.


Vytláčanie

Neodborné vytláčanie prstami v domácich podmienkach sa neodporúča, poškodzuje kožu a podkožné tkanivá. Rana sa môže ľahko infikovať. Odporúča sa odborné ošetrenie u dermatológa alebo v špecializovanom kozmetickom ústave.


Čistenie kože

Používa sa predovšetkým benzoyl peroxid, prípravky so sírou a zinkom, kyselina acetylosalicylová, bentonitova maska a ďalšie prípravky. Kyselina salicylová pomáha pri hojení pokožky. Mali by sa používať hypoalergické, bezolejnaté prípravky vo vodnom roztoku. Je potrebné sa vyhnúť prípravkom s obsahom alkoholu. Prípravok Acne cream napríklad obsahuje kyselinu salicylovú, pantotenovú kyselinu, koloidnú síru, ktorá potláča rast baktérií a siliciumdioxid, ktorý odsáva prebytok kožného mazu.


Krycie krémy

Acnecolor obsahuje clotrimazol vo farebne tónovanej hydrofilnej paste. Neupcháva vývody žliaz a dá sa použiť i ako krycí krém. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Niektoré krycie prípravky sú vo forme tyčiniek podľa farebného odtieňa kože (Clear, Green Line).


Lokálne antibiotiká

Používajú sa krémy s obsahom napr. 2 % erytromycínu. Aj benzoyl peroxid ničí baktérie a preto je potrebné užívať prípravky s jeho obsahom aspoň 2 týždne.


Celková antibiotická liečba

Používa sa napríklad minocycline 200 mg denne, ktorý je účinnejší ako 1000 mg tetracyklínu. Antibiotiká sa používajú pri ťažších formách v trvaní niekoľko týždňov.


Antikoncepčné pilulky

Ženské hormóny znižujú účinok androgénov na akné. Niektoré kombinácie hormónov sú v liečbe akné účinnejšie. Efekt užívania na akné sa prejaví o 3 - 4 mesiace. Napríklad prípravok Diane-35 je progestin s výrazným gestagénnym účinkom a antiandrogénnou aktivitou. Indikovaný je i v liečbe akné najmä pri zvýšenej mastnote pleti u žien, ktoré si súčasne prajú antikoncepciu.


Deriváty A vitamínu

Accutane (isotretinoin) je derivát vitamínu A, môže spôsobovať poškodenie plodu. Preto nie je vhodné liek používať u dievčat vo fertilnom veku. Retin-A (tretinoin) je určený pre lokálnu liečbu akné.


Vitamíny a minerálie

Odporúča sa zinok (50 mg denne). Dobré výsledky sú s chrómom, ktorý ovplyvňuje metabolizmus glukózy. Vitamín B6 sa osvedčil u žien s akné pred menštruáciou (50 mg denne). Používajú sa antioxidancia (A vitamín, beta karotén, selén), kalcium, biotin, EPA, GLA a vyššie dávky E vitamínu.


Výživa

Odporúča sa vyšší podiel bielkovín v potrave s obmedzením tukov a cukrov. Spotrebu mlieka je vhodné obmedziť. U citlivých jedincov zhoršuje akné kofeín a slané jedlá. Potrebné je vyhnúť sa mäsu zvierat, ktoré mohli dostávať hormóny. Aj potraviny obsahujúce jód je potrebné obmedziť. Dostatok vlákniny v potrave (otruby, klíčky, jablčná vláknina) a starostlivosť o pravidelné vylučovanie a detoxikáciu organizmu. Ak sa zistí, že niektorá potravina vyvoláva alebo zhoršuje akné, je potrebné ju vylúčiť. Na druhej strane je potrebné dbať o dostatočnú výživu, pretože nepravidelná a nedostačujúca strava, ako i črevné problémy zhoršujú priebeh akné. Odporúča sa jesť čo najviac ovocia a zeleniny.


Liečivé byliny

Lokálne sa odporúčajú výťažky z rastliny Echinacea, Nechtíka, Tea tree (čajovníkový) olej a ďalšie byliny (napríklad naparovanie nad rumančekom). U niektorých sa akné zlepšilo po pití zeleného čaju. Echinacea sa používa i celkovo na zvýšenie imunity. Vhodné je nechtíkové mydlo v dennej starostlivosti o pleť.


Telesný pohyb

Aeróbne cvičenia zlepšujú cirkuláciu a lepšie okysličujú orgány, a to aj pokožku. Vhodný je beh, futbal, bicyklovanie a iné športy. Dôležité je po športe dôkladne umyť pokožku od potu a mastnoty, ktoré by mohli podporovať udržiavanie a rozmnožovanie baktérií.


 

Lekárska starostlivosť

Pri stredne ťažkých a ťažkých formách akné, pri komplikáciach (vredy, jazvy) je potrebná liečba u skúseného dermatológa, alebo v špecializovaných pracoviskách (Ústav lekárskej kozmetiky). V nemocničných podmienkách je možné úspešne liečiť i abscesy a keloidné jazvy.

 


Akné | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014