cool-girl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Potrebuješ naozaj schudnúť ?

           Potrebuješ naozaj schudnúť ?


Ako poznáš, že je tvoja váha v poriadku?

Telesná hmotnosť je pomerom medzi telesným tukom a telesnou hmotou (svaly, kosti, orgány a telové tekutiny). Tento pomer je individuálny, preto je aj "ideálna hmotnosť" každého človeka iná.


Ideálna hmotnosť nepoznáš pohľadom do zrkadla. Jedným z používaných ukazovateľov je BMI = Body Mass Index (index telesnej hmotnosti). Počíta sa z výšky a váhy podľa nasledujúceho vzorce:

telesná hmotnosť (kg)
--------------------------
výška (m)2

Príklad: Meriaš 170 cm a vážiš 60 kilogramov? Výpočet bude vyzerať takto: 60/(1.7 x 1.7) = 20,76. BMI zdravého človeka by sa mal pohybovať v rozmedzí od 20 do 25.
BMI Kategórie
16 - 20 - podváha
20 - 25 - norma
25 - 30 - nadváha
30 - 40 - obezita
40 a viac - ťažká obezita

Pomoc, som tučná!
Čo s tým?


1. Jedz pravidelne cca 4-5x denne v malých porciách, najlepšie v intervalu 3 hodín.


2. Udržuj pravidelný pitný režim (najmenej 2-3 litre nesladených tekutín denne).


3. Dbaj na to, aby strava bola čo najpestrejšia.


4. Obmedz cukry (cukor, sladkosti, cukrovinky) a tuky – hlavne živočíšne (maslo, sadlo, škvarky, slanina). Vyberaj si nízkotučné varianty.


5. Zaraď do stravy potraviny bohaté na vlákninu (zelenina, celozrnné výrobky, strukoviny, ovocie). Zeleniny a ovocie by malo byť v strave najmenej 400g denne.


6. Obmedz spotrebu údenín a tučných mliečnych výrobkov.


7. Jednou týždne je možné zaradiť tzv. odľahčujúci deň. Najvhodnejší je ovocný a zeleninový – je sa len ovocie alebo zelenina alebo oboje v množstve zhruba cca 2,5 kg na deň pri dodržovaní pitného režimu.


8. Nesnaž sa chudnúť rýchlo, ideálny úbytok je 0,5 kg, maximálne 1 kg za týždeň. Pri väčšom úbytku hmotnosti dochádza k jo-jo efektu = všetko naberieš rýchlo späť a pravdepodobne budeš vážiť aj viac, ako pred začiatkom s diétou!.


9. Nezabúdaj sa hýbať! Ak už sa neprinútiš chodiť cvičiť, choď čo najviac pešo, vynechávaj výťah, atd.


10. Nerieš stres jedlom, ale bež si zabehať, maľuj si, čítaj si, bež si vyčistiť zuby... Chuť ťa aspoň na chvíľu prejde.

 
 

Chudnutie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014