cool-girl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Voda

Piť dva litre vody denne je len vedecky nepodloženou novodobou pravdou!

Snažíte sa dodržiavať pitný režim a vypiť až dva litre vody denne? Vzhľadom k neustálemu škvŕkaniu v bruchu si ale o vás okolie začína myslieť, že ste zjedli žabu a na nohách vám rastú svaly šprintéra, keďže si na toaletu musíte dobehnúť aj niekoľkokrát za hodinu? Tak vedzte, že norma dvoch litrov tekutín denne nie je ničím podložená a môžete pokojne ubrať!





Roky platí zažité pravidlo, že človek by mal vypiť denne aspoň 8 veľkých pohárov vody – alebo iných tekutín, čo sú asi 2 litre, okrem iného aj preto, že viac než 60 % ľudského tela tvoria tekutiny a je dôležité, aby dochádzalo k stálej výmene telesných tekutín. Dostatočný príjem tekutín vraj tiež podporuje správnu funkciu obličiek a ďalších orgánov. Je to ale skutočne tak? Potrebuje naše telo skutočne až 2 litre tekutín denne? Veď vypiť dva litre vody pre mnohé z nás znamená dôjsť si niekoľkokrát za hodinu na toaletu a z brucha máme temer akvárium.

<script type="text/javascript"> <script src="http://openx.triax.cz/www/delivery/ajs.php?zoneid=16&cb=13551892468&charset=UTF-8&loc=http%3A//www.moda.sk/Kategorie/Zdravie_a_krasa/20081027_Pit_Dva_Litry_Vody_Denne_Je_Pouze_Vedecky_Nepodlozenou_Novodobou_Pravdou.html&referer=http%3A//www.moda.sk/Kategorie/Zdravie_a_krasa/" type="text/javascript">

Dostatkom tekutín predídete ochoreniam ale aj únave

 Nedostatočný príjem tekutín znamená niektoré riziká aj pre srdce, cievy a celkovú obranyschopnosť organizmu. Primerané zásobovanie organizmu vodou je základným predpokladom správnej funkcie obličiek, ktoré z krvi filtrujú do moču škodlivé látky z tela. Čo sa týka obehovej sústavy, krv sa pri nedostatku tekutín zahusťuje a pre srdce sa stáva namáhavejším dopraviť potrebné množstvo krvi – vrátane živín a kyslíku – do mozgu, zažívacieho traktu a podobne – preto je častou známkou nedostatku tekutín únava. Naviac má hustejšia krv väčšiu tendenciu zrážať sa a hrozí tak embolizácia, mozgová mŕtvica alebo pľúcna príhoda. Pre tráviaci trakt je prísun tekutín nevyhnutný pre vlastné správne trávenie aj správne zloženie stolice.

Človek, ktorý dodržiava pitný režim tiež nespotrebováva toľko energie na vyrovnávanie regulačných mechanizmov v tele, čo potom v prípade infekcií, úrazov alebo iných zvýšených nárokov na organizmus, pomáha sa lepšie vyrovnať s týmito problémami.


Názory na nutnosť piť dva litre vody denne nie sú vedecky ničím podložené

Na druhú stranu niektoré moderné výskumy preukazujú, že človek nemusí vypiť toľko tekutín, koľko sa hovorí – spomínané aspoň dva litre. Autori najnovšieho amerického výskumu tvrdia, že telo nás na úbytok tekutín prirodzene upozorňuje pocitom smädu a nie je dôvod, prečo zásobovať telo vodou naviac. Medzi ľuďmi panuje presvedčenie, že množstvo vypitých tekutín ovplyvňuje vyplavovanie toxínov z tela, tlmí bolesti hlavy, znižuje chuť do jedla a prospieva zdraviu pokožky.

Autori štúdie potvrdzujú, že dehydratácia tela je skutočne nebezpečná, ale neexistuje žiaden vedecky potvrdený dôkaz, že by pitie veľkého množstva vody malo pozitívny vplyv na zdravie. Spochybňujú aj prínos pitia vody proti bolesti hlavy, pozitívny vplyv na vylepšenie vzhľadu pleti – hoci dehydratácia skutočne vzhľad a zdravie pokožky môže ovplyvniť, neexistuje vraj dôkaz o tom, že by ju veľké množstvo vypitej vody vylepšilo.

Uvedení vedci si ani nemyslia, že nejak pomáha odporúčané množstvo vody pri redukčných diétach. Podľa nich by malo úplne stačiť, ak človek vypije za deň 1,2 litra vody – pokiaľ ide o ľudí žijúcich v miernej klíme s bežným telesným rytmom, iné odporúčania ale platia pre športovcov, ťažko pracujúcich a osoby, ktoré sa nadmerne potia a podobne.


Koľko vody denne teda máme skutočne piť?

Koľko vody máme vypiť, aby sme pre seba urobili to najlepšie? Záleží na spomínaných klimatických podmienkach, koľko vody strácame potením, dýchaním, hnačkami alebo močom. Zvolíme asi teda zlatú strednú cestu medzi odporúčaniami a riadime sa aj skúsenosťami, či nás pri dehydratácii bolí hlava alebo máme iné problémy. Nemusíme sa ale stresovať, či sme naozaj vypili odporúčané množstvo tekutín denne. Naviac prijímame vodu v potrave – ovocí, zelenine, polievkach – záleží teda aj na zložení jedálnička. Ďalej záleží aj na kvalite prijímaných tekutín a ich obsahu. Napríklad nemožno odporúčať veľké množstvo minerálnych vôd, pretože zaťažujú organizmus obsahom minerálnych látok, ktoré sa potom musia z tela vylúčiť a s nimi sa stráca aj voda, takže výsledný efekt je prakticky nulový.




Rady pre krásu | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014