Buď dáma za každých okolností
Mám pre vás zopár rád ako sa správať na verejnosti tak, aby ste pôsobili vždy ako vychovaná dáma a nie ako ,,teľa" ktoré sa nevie správať. Čo sa smie, čo nie a čím zaujať? Ako sa nestrápniť, ale zaujať svojím attitudom? Pozrime sa na to bližšie.
Načo si dať pozor
-
V reštaurácii si z chleba neodhrýzajte, ale si po troške odlamujte.
-
Omáčka sa z taniera nevytiera, šťava z kompótu sa nedopíja.
-
Nikdy nevylizujte tanier alebo nenaháňajte posledné zrnko ryže po tanieri. Radšej vždy nechajte slušné množstvo na tanieri.
-
Výška prepitného by mala byť približne 5-10 % účtu.
-
Ak ste z obsluhou alebo jedlom nespokojná, nieje vašou povinnosťou dávať prepitné.
-
Ak vám jedlo nechutí, nemusí to vedieť celý personál a hostia. Stačí keď to vyjadríte tým že nenecháte prepitné.
-
Pozor na chlípanie, či už polievky alebo nápoja. Je to trapas :D
-
Ak niečo náhodou rozlejete alebo vám niečo padne na zem, nepokúšajte sa to čistiť, alebo zbierať, nehajte to na čašníka. Slušne ho zavolajte ospravedlňte sa mu a požiadajte ho o výmenu obrusu alebo príboru.
-
Dávajte si pozor na hlasný smiech alebo hovorenie o tom ako ste ráno nemohla nájsť svoje kvetinkové nohavičky. Nemusí každý vedieť o čom sa bavíte. Jedine aj nechcete aby sa na vás celá reštaurácia dobre bavila.
-
Nepokrikujte ani nelúskajte, či pískajte na čašníka.
-
Nehovorte s plnými ústami.
Komentáre
dobré rady,
Tiež sprepitné - to predsa dávame obsluhe a nie kuchárovi. preto je vecou nášho temperamentu, či to obsluhe zreferujeme, alebo nie. Možno upozornením, "zachránime" aj ďalších konzumentov a reputáciu reštaurácie
sprepitné je velmi dobre vymyslené
obsluha príšernáá
a ked prišlo na platenie
čašníčka 7,36
tak som vytiahol penazenku a odpočítal jej 7,36
so slovami "to máte za to. dakujem. dovidenia"
:)