cool-girl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyrobte si vlastný bylinkový BIO šampón

Vyrobte si vlastný bylinkový BIO šampón


Hoci je na trhu veľké množstvo kvalitnej vlasovej kozmetiky – šampónov, vlasových vôd a regeneračných prípravkov, môžeme si taký podobný prípravek vyrobiť aj sami z domácich zdrojov, ako to kedysi robili naše babičky. Naviac si urobíme radosť účinným BIO produktom.

 

Bylinkové šampóny vyrábame tak, aby umyli vlasy aj pokožku, oživili farbu vlasov a zároveň vlasy aj pokožku regenerovali. Tiež by nám mali vyhovovať svojou vôňou a hlavne musia spĺňať požiadavky rôznych typov vlasov – suché majú iné nároky než mastné. Niektoré vlasy sa zle rozčesávajú, iné sú príliš jemné.


<script type="text/javascript"> <script src="http://openx.triax.cz/www/delivery/ajs.php?zoneid=16&cb=56122705916&charset=UTF-8&loc=http%3A//www.moda.sk/Kategorie/Vlasy_a_ucesy/20081104_Vyrobte_Si_Vlastni_Bylinkovy_Bio_Sampon.html&referer=http%3A//www.moda.sk/Kategorie/Vlasy_a_ucesy/index.html" type="text/javascript">

Suchým vlasom vyhovuje avokádo, koreň kostivalu, kvety pomarančov aj bazy, mastným žihľava, púpava, klinčeky či praslička a podobne. Na normálne vlasy môžeme použiť kôru bielej vŕby, listy jahôd, žihľavu aj lipu. Pre lesk použijeme opäť žihľavu, maliny, vajcia a ocot, na lepšie prečesanie jogurt a pivo, proti lupinám brezovú kôru, kôru bielej vŕby, mätu, ocot aj žihľavu. Na rast ľubovník, šalviu, bazalku, rozmarín, žihľavu a šťavu z cibule.

Čo sa týka farby vlasov, svetlým vlasom prospeje harmanček, nechtík, citrónová kôra aj šťava, rusým potom hena, repa, nechtík a škorica, hnedým levanduľa, šalvia, rozmarín a klinčeky a tmavým slez, šalvia a levanduľa.


Vyrobte si vlastný bylinkový šampón

Na domáci bylinkový šampón potrebujeme 2 lyžice tekutého marseillského mydla, 250 ml kvalitnej vody, 50 ml čerstvých byliniek (alebo 2 polievkové lyžice usušených), čajovú lyžičku mandľového oleja a 2 kvapky esenciálneho oleja. Bylinky dáme do čistej nádoby s viečkom, zalejeme horúcou vodou a necháme 20 minút lúhovať. Scedíme do misy, pridáme mydlo a olej a premiešame. Nakoniec dovoniame esenciou a uskladníme, napríklad v čisto vymytej fľaštičke od šampónu.

K priemyselne vyrobeným šampónom tiež môžeme pridať esencie – silice, ktoré im tak dodajú viac účinných látok. Napríklad na mastiace sa vlasy pridáme mätovú, šalviovú, tea-tree alebo rebríčkovú silicu – maximálne 5 kvapiek na 100 ml šampónu. Suchým vlasom prospejú harmančekové (hlavne blondínam), levanduľové (tá je univerzálna) alebo ružové silice či silice z ružového dreva.

Doplnkom starostlivosti o vlasy domácim šampónom môže byť aj vlasová kúra z olivového oleja.


Kúra z olivového oleja – ako na to

Na vlasovú kúru z olivového oleja potrebujeme 125 ml kvalitného olivového oleja a 5 kvapiek esenciálneho oleja. Oleje dobre v nádobke pretrasieme, necháme deň v tme a znovu pretrepeme. Nanesieme na opláchnuté vlasy a vmasírujeme do pokožky, opakujeme na celej hlave, zbytok oleja votrieme do vlasov. Hlavu prikryjeme igelitovou pokrývkou a necháme pôsobiť 30 minút. Potom opláchneme a umyjeme hlavu šampónom.

Suchým a poškodeným vlasom tiež prospeje med s troškou oleja a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Pred umytím necháme medovú kúru pod ručníkom pôsobiť na vlasy pol hodiny.


Rady pre krásu | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    tu kuru z olivoveho oleja asi vyskusam :)
    publikované: 01.06.2010 10:34:27 | autor: Liliana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014