cool-girl

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Na leto bez menštruácie

Na leto bez menštruácie


Dovolenka pri mori, cestovanie a poriadne horúčavy. To veru s "vašimi dňami" určite nejde dokopy. Menštruácii v nevhodnom čase sa dá vyhnúť, musíte však vedieť ako na to. Pomôcť môže gynekológ, i zaručené babské rady. Vyskúšate? Je to takmer zlomyseľná náhoda, pozeráte do kalendára a zisťujete, že vaša menštruácia má prísť presne vtedy, keď sa chytáte na dovolenku, výlet, či inú veľmi dôležitú udalosť, pri ktorej je tou poslednou vecou, po ktorej by ste túžili.

Menštruácia počas letných horúčav, či na dlho očakávanej dovolenke pri mori nie je vôbec príjemnou záležitosťou. Keď sa pridajú bolesti, kŕče a nálady ako na kolotoči, nehovoriac už o tom, že nosiť v kabelke balík vložiek či tampónov, je sen o príjemnej dovolenke preč.

Riešenie po ruke
Avšak moderná žena má už dnes na všetko nejaké riešenie. Lekárska veda nám umožňuje riadiť a nastavovať svoj menštruačný cyklus, a to aj v tom prípade, že neužívate hormonálnu antikoncepciu.

Menštruačný cyklus ženy je veľmi citlivou záležitosťou. Každý gynekológ vám povie, že zasahovať do neho pričasto sa nevyplatí. Svoje kroky v tejto záležitosti si preto vždy premyslite vopred, raz až dva krát do roka by tento zásah nemal váš cyklus rozhodiť - stopercentnú záruku vám však nikto nedá.

Čarovanie s tabletkami
Dámy užívajúce hormonálnu antikoncepciu dobre poznajú jednoduchý trik, vďaka ktorému môžu "menštruačný týždeň" preskočiť, a to jednoducho tým, že po užití 21. tablety pokračujú nasledujúci deň novým balením. Keď si takto spojíte dva cykly za sebou, môžete zvládnuť celé leto bez menštruačného krvácania. Neodporúča sa však preskakovať prestávku na krvácanie pričasto, môžu sa objaviť niektoré nežiadúce príznaky. Obdobne môžete postupovať aj pri používaní antikoncepčných náplastí a krúžkov.

Navštívte lekára
Pokiaľ patríte medzi ženy, ktoré hormonálne tablety neužívajú, môžete o pomoc pri "nastavení" menštruácie požiadať gynekológa. Lekár na základe vyšetrenia môže predpísať tablety, ktoré obsahujú gestagén. Gestagén je hormón, ktorého nasadenie pred menštruáciou oddiali moment, kedy sa začne sliznica oddeľovať v maternici, a tým sa zabráni krvácaniu.

Je potrebné, aby ste navštívili ordináciu v dostatočnom predstihu, pretože tablety je nutné začať užívať minimálne päť dní pred začiatkom menštruácie. Keď ich vysadíte, malo by sa objaviť krvácanie v priebehu troch dní.

Menštruáciu je možné aj priblížiť. Problémom môže byť ale to, že sa síce začne skôr, ale pod vplyvom liekov, stresu či iných faktorov sa neskončí načas, ale trvá aj počas dní, cez ktoré už žena chcela mať "pokoj".

Prírodné prostriedky?
Niektoré ženy majú tak citlivý organizmus, že im na zastavenie menštruácie postačí vypiť pohár citrónovej šťavy, alebo iného kyslého nápoja. Vyskúšať to môžete, výsledok však ani zďaleka nie je zaručený.

Zvyknete robiť v lete zásahy do svojho cyklu? A aké sú vaše skúsenosti? Skutočne sa vám to vyplatilo, alebo to tie tri-štyri dni radšej "pretrpíte"?


Menštruácia | stály odkaz

Komentáre

  1. no niekedy
    stačí pred dovolenkou otehotnieť a krámy mať určite nebudete. Alebo skús vypiť odvar z vratiča
    publikované: 02.01.2010 16:56:37 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)
    a co tak prechod?
    publikované: 02.01.2010 17:05:56 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. a mame pokoj- HANKA
    k moru hocikedy, do vody hocikedy, na hory hocikedy, na bicykel hocikedy,aj..TO..hocikedy...a bez nasledkov...

    no...MOZEME..ale zasa ine "obstrukcie" su tu...
    a tak...NIKDY SPOKOJNA...CI je, ALEBO nie je.. hmmm
    publikované: 02.01.2010 17:51:35 | autor: amalka008 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014